• "Kärleken har 100 onda namn" undersöker sexuella övergrepp då och nu

[2017-11-23] Föreställningen "Kärleken har 100 onda namn" handlar om sexuella övergrepp i tidigmoderna sångtexter. Samtidigt finns kopplingar till hur dagens våldsamma relationer ser ut. "Min forskning har aldrig känts så aktuell som nu", säger projektledaren Katarina A. Karlsson.

• Kriminologi - en balansgång mellan politik och vetenskap

[2017-11-23] Vetenskapen kriminologi verkar i ett gränsland där politiska och vetenskapliga aspekter måste samsas och vägas mot varandra. Blir kriminologin för politisk framstår den som ideologisk och blir den istället för vetenskaplig riskerar den att bli samhälleligt irrelevant. I en ny idéhistorisk avhandling analyseras kriminologins utveckling i Sverige.

• Vad händer med kroppen vid intellektuellt arbete?

[2017-11-22] Forskningen kring kroppen på arbetsplatsen har mest handlat om tunga industrijobb. Emilie Reinhold är istället intresserad av hur kontorsarbetarnas instängda och orörliga kroppar påverkar deras hälsa och välbefinnande.

• Ny bokserie sätter fokus på kulturarv

[2017-11-21] Göteborgs universitet växlar upp sitt arbete med kritiska kulturarvsstudier. 2018 påbörjas en stor bokserie utgiven av Cambridge University Press. Serien ska innehålla cirka 50 titlar som kommer att finnas fritt tillgängliga på nätet.

• Evolutionsteorin gav litteraturen en epokgörande utmaning

[2017-11-17] Efter Charles Darwins On the Origin of Species 1859 började brittisk och amerikansk litteratur att fyllas av nya människobilder. I en ny avhandling undersöks den epokgörande utmaning som evolutionsteorin innebar för litteraturen och de andra konsterna.