Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Att mäta samtidskonstens värde

[2017-06-22] Går det att mäta samtidskonstens värde?40 mindre konsthallar i Sverige, Danmark och Norge har bildat ett nytt nätverk för att försöka ta reda på det.

[Sveriges Radio P1]

Så undviker du konflikter på jobbet

[2017-06-22] Otydliga strukturer, svaga chefer och höga krav men små resurser. Det är vanliga förklaringar till konflikter på jobbet. Men det finns sätt att förhålla sig till problemen och undvika frustration.

[Kollega]

Säldöden kan slå till när som helst

[2017-06-22] Ett nytt utbrott av säldöden kan komma tillbaka när som helst, säger forskare vi...

[Dagens Nyheter - Login]

110 nybörjarplatser fördelas på tre nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk utbildning

[2017-06-22] Regeringen har beslutat om antalet platser för tre av de nya kompletterande utbildningarna för personer med utländsk utbildning.

[Regeringskansliet]

Lägre förtroende för nyhetsmediernas sätt att rapportera om invandring

[2017-06-22] En het fråga just nu är vad det kan bero på att svenskarna har lägre förtroende för medierna när det gäller rapporteringen om invandring än andra samhällsfrågor.

[Sveriges Radio P1]

Förtroendevaldas arbete kartläggs

[2017-06-22] Vilka är politikerna i landets kommun- och landstingsfullmäktige? Hur tänker de? Just nu pågår en ny stor undersökning.

[Dagens Samhälle]

Högskolepoäng ska översättas till credit

[2017-06-22] Credit - så lyder den engelska benämningen av högskolepoäng som rektor i slutet på maj beslutade att Göteborgs universitet ska använda.

[Medarbetarportalen]

Du har rätt till ersättning för friskvård

[2017-06-22] Som medarbetare vid Göteborgs universitet har du rätt till friskvård under en timme per arbetsvecka. För vissa friskvårdsaktiviteter kan du även få ekonomisk ersättning.

[Medarbetarportalen]

MSB satsar 10 miljoner på genusforskning - ska gå till botten med "maktrelationer" vid krishantering

[2017-06-22] Foto: Anna Hållams/TT MSB satsar 10 miljoner kronor på genusforskning. Myndigheten vill undersöka hur maktrelationer påverkar ledning och samverkan i samband med kriser.

[Dagens Juridik]

Säldöden kan slå till när som helst

[2017-06-22] Ett nytt utbrott av säldöden kan komma tillbaka när som helst, säger forskare vid Göteborgs universitet som intervjuas i en ny dokumentär i P3. Viruset finns kvar i norr och inte särskilt många av knubbsälarna är immuna längre.

[Piteå-Tidningen]

Läs gärna mer om hur vi bedriver vårt arbete.

[2017-06-22] Många skolor i Värmland reser till Auschwitz för att lära sig mer om förintelsen. Men hur mycket eleverna lär sig och hur viktigt är det för deras syn på demokrati ska nu undersökas vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Värmland]

Nu vill politiker tala som fotbollsfolket

[2017-06-22] Fraser som öppet mål, sist på bollen och rött kort hörs inte bara på fotbollsplanen utan allt oftare i allmänspråket. Särskilt vanligt är det i politiska tal och kommentarer, visar ny forskning.

[Svenska Dagbladet]

Hackfest samlar experter för att utveckla dataprogram som förutspår epidemier

[2017-06-22] I Umeå 20-22 juni samlades hälsoforskare från bland annat Världshälsoorganisationen WHO och Umeå universitet med mjukvaruutvecklare från Microsoft för att utveckla ett dataprogram för prognos- och tidigt varningssystem för epidemier av myggburna

[Umeå universitet]

Som att komma hem till sin familj

[2017-06-22] I dag avslutas världskongressen för barnmorskor i Toronto. Vårdfokus gav sig ut i vimlet för att prata med några av de femtiotal svenskar som deltagit i konferensen.

[Vårdfokus]

Stöd för operation vid lågmaligna gliom / 22 JUN 2017

[2017-06-22] Asgeir S Jakola, neurokirurg, docent, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Ole Solheim, neurokirurg, professor, St Olavs hospital, Trondheim, Norge Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Södertörns högskola i Almedalen

[2017-06-22] Under Almedalsveckan 2017 deltar Södertörns högskola med seminarium i egen regi och som medarrangörer och med forskningsexpertis. Måndag 3/7 Heta stolen: Politisk retorik för kritiskt tänkande.

[Södertörns högskola]

Projekt samordnat av Göteborgs universitet tilldelas hela utlysningsbudgeten

[2017-06-22] Utlysningen "Grants for Integration and Internationalisation" gav full pott för ett projekt initierat och koordinerat av Göteborgs universitet.

[Medarbetarportalen]

Nej till veteranbilar - men nazister går bra?

[2017-06-22] Polisen flyttar på ensamkommande flyktingbarn för att nazister ska demonstrera. Och i Almedalen säger arrangörerna nej till historiska bilar men ja till nazisterna.

[Allehanda.se]

Ny ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien

[2017-06-22] Sverker Jullander, professor i musikalisk gestaltning, valdes nyligen in som ny ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

[Luleå tekniska universitet]

"Det gäller att hitta rätt person att dela livet med"

[2017-06-22] Under sju år var Erik Hamrén förbundskapten för herrlandslaget i fotboll. Nu har han haft en lång paus och börjar känna sig taggad på nya uppdrag.

[Barometern]

Jazzpianisten Ann-Mari Fröier död

[2017-06-22] Jazz- och konsertpianisten Ann-Mari Fröier har avlidit, skriver Dagens Nyheter. Fröier växte upp i Göteborg och inledde sin karriär som jazz- och schlagersångerska och utbildade sig sedan vid Kungliga Musikhögskolan.

[Västerbottens-Kuriren]

Forskare: Svagt immunförsvar bakom säldöd

[2017-06-22] Säldöden 1988 och 2002, då tusentals knubbsälar på Västkusten hittades döda, var en följd av att miljögifter påverkat sälarnas immunförsvar. Den slutsatsen drar forskare vid Göteborgs universitet, som intervjuas i en ny dokumentär i P3.(TT)

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Forskare: Svagt immunförsvar bakom säldöd

[2017-06-22] Säldöden 1988 och 2002, då tusentals knubbsälar på Västkusten hittades döda, var en följd av att miljögifter påverkat sälarnas immunförsvar.

[Ystads Allehanda]

Efterlyser insatser för vuxna extremister

[2017-06-21] Våldsbejakande extremister är sällan ungdomar - utan vuxna som för länge sedan lämnat skolbänken, konstaterar forskarna Robin Anderssonoch Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.(TT)

[Nya Lidköpings-Tidningen]

Våldsbejakande extremism - inget ungdomsfenomen

[2017-06-21] Föreställningen om att högerextrema miljön är en ungdomsrörelse bestående av unga män som lämnar innan de fyllt 25 år är en seglivad myt, skriver doktorander vid Göteborgs universitet på DN Debatt.

[Omni]

Forskare: Svagt immunförsvar bakom säldöd

[2017-06-21] Säldöden 1988 och 2002, då tusentals knubbsälar på Västkusten hittades döda, var en följd av att miljögifter påverkat sälarnas immunförsvar.

[Eskilstuna-Kuriren]

Efterlyser insatser för vuxna extremister

[2017-06-21] Våldsbejakande extremister är sällan ungdomar - utan vuxna som för länge sedan lämnat skolbänken, konstaterar forskarna Robin Anderssonoch Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

[Eskilstuna-Kuriren]

DN Debatt. Våldsbejakande extremism är inget ungdomsfenomen

[2017-06-21] Myten att våldsbejakande extremism är ett fenomen bland ungdomar är seglivad och...

[Dagens Nyheter - Login]

Sparkad efter 34 år - arbetsgivaren anmäld

[2017-06-21] En fotograf som har jobbat på NT (Norrköpings tidningar) i 34 år fick sparken. Men Journalistförbundet anser att uppsägningen var felaktig och stämmer nu Östgöta media i Arbetsdomstolen. Det skriver tidningen Journalisten.

[Linköping News]

Efterlyser insatser för vuxna extremister

[2017-06-21] INRIKES Brott. Våldsbejakande extremister är sällan ungdomar - utan vuxna som för länge sedan lämnat skolbänken, konstaterar forskarna Robin Anderssonoch Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

[Aftonbladet]

Forskare: Svagt immunförsvar bakom säldöd

[2017-06-21] INRIKES Djur. Säldöden 1988 och 2002, då tusentals knubbsälar på Västkusten hittades döda, var en följd av att miljögifter påverkat sälarnas immunförsvar.

[Aftonbladet]

Efterlyser insatser för vuxna extremister

[2017-06-21] Brott TT Våldsbejakande extremister är sällan ungdomar - utan vuxna som för länge sedan lämnat skolbänken, konstaterar forskarna Robin Anderssonoch Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

[Metro]

Broccoli i fokus när ny substans mot diabetes identifierats

[2017-06-21] Forskare har identifierat en antioxidant - rikligt förekommande i broccoli - som en ny antidiabetisk substans. En patientstudie visar på signifikant lägre blodsockernivåer hos deltagare som åt broccoliextrakt med höga halter av sulforafan.

[Min Medicin]

Valen Valdemar gör nytta i efterlivet

[2017-06-21] Ystad Förra året sänktes vikvalen ner i havet. I måndags tog forskarna flera prover och de kan nu börja analysera nedbrytningsprocessen. Björn Källström är forskare vid Göteborgs universitet.

[Skånska Dagbladet]

Biblioterapi, journalistik om invandring och kungens krona

[2017-06-21] Dessutom: Louise önskar sig en alkoholapp precis som det finns löpappar eller bantningsappar på mobilen. 1 av 3 Mår du kasst? Låna en bok. Bibliotekarien Nina Frid tar begreppet biblioterapi till Sverige.

[Sveriges Radio P1]

Många debattörer bortser från forskningen

[2017-06-21] Det finns alldeles säkert skäl att vara kritisk mot hur svenska medier har rapporterat om invandring - precis som det finns skäl att vara kritisk mot rapporteringen om andra frågor.

[Medievärlden]

Elva år på elva minuter: Pam Fredman om sin tid som rektor

[2017-06-21] Efter elva år slutar nu Pam Fredman som rektor för Göteborgs universitet. I en filmad webbintervju berättar hon om livet som högsta chef med alla dess förväntningar och utmaningar.

[Medarbetarportalen]

Så mycket tjänar myndighetscheferna - hela listan

[2017-06-21] Trafikverkets Lena Erixon fick den högsta lönen av alla generaldirektörer när regeringen beslutade om löneökningarna för i år. Men vad tjänar egentligen din chef? Publikt har hela listan.

[Publikt]

4 sätt: Så hanterar du gnällspikar

[2017-06-21] Foto: Unsplash (montage) Lästid XX min Text Publicerat 4 sätt: Så hanterar du gnällspikar Gnäll kan döda energin på jobbet. Men som chef kan du med rätt metod få stopp på gnället och vända spiralen till något positivt.

[Chef]

Xeljanz lika bra som Humira vid RA

[2017-06-21] Tablettbehandlingen Xeljanz kombinerat med metotrexat gav lika god symtomlindring vid reumatoid artrit som Humira plus metotrexat, enligt en ny randomiserad studie.

[Dagens Apotek]

Testa nya träningstrenden "plogging" - för en god sak

[2017-06-21] Om alla började plogga skulle nedskräpning vara ett minne blott! Testa nya träningstrenden som dessutom är bra för miljön. Att plocka upp någon annans skräp på gatan är kanske inget många av oss är sugna på.

[MåBra]

Edtechbolaget Ping Pong får nya storägare - växlar upp

[2017-06-21] Pärmar, papper och sönderbläddrade kompendium är på väg ut från skolvärlden till...

[DiGITAL]

Mathistoria i GBG - en fest för munnen

[2017-06-21] Skaldjur i drivor, halv special med västkustsallad och räkmacka. Som skåning är detta min kunskapsmässiga repertoar av vad som är typisk västkustmat.

[Djungeltrumman]

Debatt nr 3-2017: Varför ska sjuka och svaga drabbas?

[2017-06-21] Sedan 2001 har det varit en väl etablerad princip vid Göteborgs universitet att långtidssjukskrivna och föräldralediga medarbetare inte ska missgynnas när löneförhandlingar drar ut på tiden.

[Medarbetarportalen]

Mannen det går att räkna med

[2017-06-21] Slutar. Efter 37 år på Lerums gymnasium går matteläraren Magnus Levin nu i pension.

[Lerums Tidning]

Så kan festivaler bidra till hållbarhet

[2017-06-21] Kommuner och andra offentliga aktörer missar chansen att påverka publiken i positiv riktning genom evenemang som man stöder, menar Henrik Jutbring som skrivit en doktorsavhandling i ämnet på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio P1]

Näthatet drabbar kvinnor hårdast

[2017-06-21] Hatet och hoten som fyller kommentarsfälten på nätet är ett demokratiproblem, sl...

[Helsingborgs Dagblad]

Näthatet drabbar kvinnor hårdast

[2017-06-21] Lyssna Hatet och hoten som fyller kommentarsfälten på nätet är ett demokratiproblem, slår en ny rapport fast. Kvinnor utsätts särskilt hårt. Det tas inte på allvar, säger handbollsspelaren och opinionsbildaren Linnéa Claeson.

[Upsala Nya Tidning]

Högsta temperaturerna i Stilla havet på 800 år

[2017-06-21] El Niño, så kallas det regelbundna återkommande väderfenomenet i tropiska Stilla havet som beskrivs ha stor påverkan på klimatet, både regionalt och globalt, enligt Göteborgs universitet.

[Energinyheter]

Så ska den svartmunnade smörbulten hållas i schack

[2017-06-21] Den invasiva fisken svartmunnad smörbult sprider snabbt i svenska vatten och hotar inhemska arter. Men nu ska en åtgärdsplan hejda fiskens framfart.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

"Yttrandefriheten har aldrig varit viktigare"

[2017-06-21] En av de första saker Gunnar Ardelius beslutade i sin nya roll som ordförande i European writers council var platsen för nästa årsmöte. Det blir i Minsk i Belorus, Vitryssland. - Författarna där behöver allt internationellt stöd de kan få.

[Uppgång]

Chefer vill ha mer stöd från chefen

[2017-06-21] Hög arbetsbelastning och bristande stöd är vanliga problem för verksamhetsnära chefer, särskilt i offentlig sektor.

[Arbetsliv]

Sigrid Nurbo: Snart bör kanske biblioteken byta namn

[2017-06-21] Bok eller bulle? Scchhh eller wow? Bibliotek eller butik? De statsfinansierade biblioteken får allt färre fysiska besökare, men ordnar desto fler aktiviteter. Det här är ett sagorum och ingen lekplats.

[Kristianstadsbladet]

Stora följder av långdragen hamnkonflikt

[2017-06-20] Under 2016 djupnade konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborg. Stundtals har arbetet legat nere.

[Intelligent Logistik]

"Nedläggning av bankkontor drabbar företagen"

[2017-06-20] Att Sverige kontinuerligt urbaniseras är varken ett nytt fenomen eller särskilt förvånande. Många platser har fått uppleva att fler och fler funktioner, såsom mataffären, posten, skolan och kiosken, försvinner.

[Esbri]

Skolledarnas komplexa roll diskuteras i Almedalen

[2017-06-20] Den 5 juli samlas rektorsutbildare från hela landet i Almedalen för att debattera skolledarens komplexa roll med bland andra Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister.

[Mittuniversitetet]

Höga marginalskatter försvårar talangjakten i Västra Götaland

[2017-06-20] Debatt Många arbetsgivare i Västra Götaland har svårt att hitta rätt kompetens. I genomsnitt misslyckas var femte rekrytering nationellt, enligt Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät.

[Härryda - Posten]

IMMUNE PHARMACEUTICALS: STARTAR FAS 1/2 STUDIE MED CEPLENE

[2017-06-20] STOCKHOLM (Direkt) Immune Pharmaceuticals inleder en fas 1/2-studie med Ceplene för behandling av blodcancersjukdomen kronisk myelomonocytleukemi, CMML. Det framgår av ett pressmeddelande.

[Svenska Dagbladet]

Växtförökning en kunskap som riskerar att falla i glömska

[2017-06-20] Utvecklingen av storskalig odling har lett till att det blivit lättare och billigare att köpa in plantor än att föröka dem själv.

[Forskning.se]

Nytt forskarnätverk för feministisk teknovetenskap

[2017-06-20] På måndagen träffades forskare från en rad olika lärosäten verksamma inom fältet feministisk teknovetenskap för att utbyta erfarenheter och finna former för framtida samarbeten.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?