• Michael Axelsson får pedagogiskt pris

[2017-05-22] Michael Axelsson, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, har utsetts till mottagare av Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2017.

• HDK-studenten Hanna Trygg har designat årets Varvetmedalj

[2017-05-19] I helgen är det dags för Göteborgsvarvet, världens största halvmaraton. När löparna går i mål belönas de med en Varvetmedalj, som för fjärde året i rad utformats av en student vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK. Hanna Trygg på kandidatutbildningen i smyckekonst är konstnären bakom årets medalj.

• HDK-alumn Daniel Rybakken tilldelas Torsten och Wanja Söderbergs pris 2017

[2017-05-18] Årets mottagaren offentliggjordes på HDK under torsdag 18 maj. Fredag 19 maj ger Daniel Rybakken en öppen föreläsning (på engelska) på HDK, kl 13.00.

• Den sociala sammanhållningen fortsatt stark i Sverige

[2017-05-18] Enligt de senaste tre årens SOM-undersökningar är den sociala sammanhållningen i landet fortsatt stark och 95 procent av de svarande upplever att de är en del av det svenska samhället. De som i lägst utsträckning instämmer med detta är människor med medborgarskap i något annat land, människor med lägre inkomster, och människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Skillnader i livsstil och kultur distanserar oss betydligt mer från varandra än skillnader i utbildning, inkomst eller nyhetskonsumtion.

• Dags för NoDaLiDa-konferensen som firar 40 år

[2017-05-18] Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare. Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977. Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

• Tidig cancerdiagnos med ny flexibel metod

[2017-05-18] Tidigare upptäckt av cancer och bättre behandlingsprecision är målen för en ny metod som utvecklats av forskare på Sahlgrenska akademin och Boston University. Nu görs en satsning för att föra ut innovationen i sjukvården och bredda forskningen i fältet.

• Forskning kan minska antalet medicinska incidenter vid långlöpning

[2017-05-17] Världens största löpartävlingar har även en medicinsk dimension. Trots i allmänhet goda förberedelser sker medicinska incidenter, som hjärtstopp. Kan detta förebyggas och i så fall hur? Forskare, ihop med de medicinskt ansvariga för några av världens största löpartävlingar, diskuterar frågan nu på fredag, dagen före Göteborgsvarvet.

• Stödåtgärder avgörande vid avhopp från kriminella gäng

[2017-05-17] Att bli pappa är ofta ett godtagbart skäl för att lämna ett kriminellt gäng och börja leva ett Svensson-liv. Men för att avhoppsprocessen ska lyckas krävs genomtänkta stödåtgärder från flera håll i samhället.

• Män springer långsammare än de själva tror

[2017-05-16] Manliga långdistanslöpare överskattar sin egen förmåga ¿ de är inte så snabba som de tror. Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och själv motionerande löpare, har undersökt tävlingar som Göteborgsvarvet och Stockholm maraton, och ser tydliga skillnader mellan kvinnor och män.

• Västerhavet 2017: Våra båtvanor en utmaning för framtidens västerhav

[2017-05-16] Tidningen Västerhavet har i år temat "Framtidens utmaningar", där trycket mot kusten lyfts som en av de viktigaste.

• Resebrev 2: Första veckorna på Palmer-basen

[2017-05-15] Michael Axelsson fortsätter att skriva resebrev om sina upplevelser på expeditionen till Antarktis.

• Nya medicine hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

[2017-05-15] Madeleine Olsson Eriksson, Helen von Sydow och Oscar von Sydow är utsedda till 2017 års hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin.