• Luftmätare används i stort medborgarforskningsprojekt

[2018-02-21] Semester i Schleswig-Holstein? Undvik då den lilla orten Tarp. Där är nämligen luftkvaliteten särskilt dålig. Hur vet jag det? Jo, i Tyskland finns cirka 1100 luftmätarstationer, placerade över hela landet av vanliga medborgare, som publicerar resultat om hur luften är just där de bor. - Medborgarforskning har blivit ett demokratiskt inslag i vårt samhälle att ta på allvar, förklarar vetenskapsteoretikerna Dick Kasperowski och Christopher Kullenberg.

• Göteborgs universitet och Chalmers stärker samarbetet för hållbar utveckling

[2018-02-20] Göteborgs universitet och Chalmers har undertecknat ett förnyat samverkansavtal om hållbar utveckling, som också ger den gemensamma organisationen Göteborgs miljövetenskapliga centrum ett förnyat uppdrag. Det innebär en bredare ansats som täcker alla aspekter av hållbar utveckling med ett tydligare fokus på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Organisationen byter samtidigt namn till Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

• Årets första GU Journal

[2018-02-16] I första numret kan du läsa om: Robotar kan inta biblioteket. Medborgarforskning utmanar demokratin. Professor i arbetsvetenskap om stöttande chefen - bestämd med mjuk.Med mycket mera.

• Undersöker isarnas betydelse för klimatet

[2018-02-15] En forskningsexpedition till Antarktis kommer att studera vad som lever under Antarktis flytande glaciärer. -Vi vill ta reda på vilka arter som lever under isen och försöka förstå vad som händer när isen försvinner från tidigare istäckta bottnar i Antarktis, säger Thomas Dahlgren, forskare från Göteborgs universitet.

• Ny bok vill vidga begreppet radikalisering

[2018-02-13] Ensamvargar som utför terrordåd, en genomgång av hur islamistgruppen Boko Haram kunde växa fram i Nigeria och olika strategier för avradikalisering. En ny antologi samlar aktuell forskning om radikalisering i både politiska och religiösa miljöer.

• Vill du arbeta med högskoleprovet den 14 april?

[2018-02-12] Sektionen för antagning söker provledare.

• Utredare föreslår nationella mål och lagändringar för ökad internationalisering

[2018-02-09] Under veckan lämnade Internationaliseringsutredningen över sitt första betänkande till regeringen.

• Masteruppsats i statsvetenskap prisas

[2018-02-08] Ett år efter avslutade studier har Adam Josefsson belönats med ett stipendium på 20 000 kronor av Hyresgästföreningen för sin masteruppsats om bostadssegregation och dess effekt på arbetsmarknaden i Sverige.

• Vartannat läkarintyg för sjukskrivning håller inte måttet

[2018-02-06] Ungefär hälften av läkarintygen för sjukskrivning är bristfälliga, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Sämst kvalitet håller intygen vid så kallad symptomdiagnos, där själva sjukdomen inte identifierats.

• Alumnen Gabriela Pichler vann världens största filmpris

[2018-02-05] Med sin film "Amatörer" vann alumnen Gabriela Pichler priset Dragon Award Best Nordic Film 2018 på 1 miljon kronor vid Göteborg Film Festival. Hon har gått regiutbildningen på Akademin Valand.