Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Scener och samtal

I år deltog även Göteborgs universitets forskare på "Scener & samtal". Som arrangerades av Göteborgs Litteraturhus på Världskulturmuseet. 

Hela programmet finns på Göteborgs Litteraturhus webbsida

Lördag, 12:15–12:45. Studion

Utan ansikten blir människor till ett folk i koppel

Med utgångspunkt i sina senaste böcker, Nattens regn och dagens möda (Norstedts 2017) respektive Det som övar annorlunda likt ett hjärta (Pequod press 2017) samtalar författarna Elisabeth Hjort och Hanna Hallgren om läsandets, skrivandets och litteraturens relationer till etik, estetik, tro och dagspolitik.

Nattens regn och dagens möda utspelar sig när världen rustar sig för krig i slutet av 1930-talet, och Sveriges intellektuella samlas i Sigtuna för att diskutera dikten och moralen. Karin Boye, en av de tongivande i sällskapet, känner sig kluven inför debatten och männen som för ordet. Av en slump inleder hon en oväntad vänskap med en kvinna som är gift med en av dessa män, hemmafrun Ruth Kjellén. Det som övar annorlunda likt ett hjärta är en diktsvit som påbörjades under Gazakriget 2014 då Hanna Hallgren & Jenny Tunedal stod i ständig kontakt med den palestinska poeten Somaya el Sousi, som bor i Gaza. Bokens dikter rör sig mot den punkt där kärleksdikt möter både sorgens politik och motståndets estetik.

Elisabeth Hjorth är författare och forskare i litterär gestaltning vid Konstfack. Hanna Hallgren är poet och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Arrangör: Göteborgs Litteraturhus

Lördag, 12:15–12:45. Seminarierum 3

Den nya fascismen & den gamla

Ett samtal mellan idéhistorikerna Hjalmar Falk och Andreas Önnefors. Moderator är Ann Ighe. Hjalmar Falks forskning är inriktad på politisk idéhistoria, mänskliga rättigheter och kritisk teori.

Han kommer presentera ett texturval han har gjort som bidrag till tidskriften Ord&Bilds jubileumsbibliotek på temat ”den gamla & den nya fascismen” och ställa frågan om vad vi egentligen kan lära av fascismteoretiserandets historia.

Andreas Önnerfors forskar om 1700-talet, men också om tysk nyhöger och dess retorik. I förhållande till den aktuella debatten vill han framförallt tala om (höger)kapningen av upplysningens idéarv i den samtida diskursen, och hur det pågår en slags kapning av friheter för frihetens motsats. Ann Ighe är en av två redaktörer för tidskriften Ord&Bild, samt lektor i ekonomisk historia.

Arrangör: Ord&Bild

Lördag, 13:45–14:30. Seminarierum 3

Att översätta: Lyric Essays

Det senaste året har det givits ut flera feministiska ”lyric essays” av amerikanska författare på svenska, exempelvis Hjältinnor av Kate Zambreno, I love Dick av Chris Kraus samt Argonauterna av Maggie Nelson. Det är texter som handlar om skrivande och varande, ofta med ett koncentrerat språk men i fragmentarisk form och ett lekfullt förhållande till autofiktion.

Texterna rör sig dessutom i ett gränsland mellan prosa, poesi och facklitteratur – hur är de att översätta? Finns det ett svenskt språk för denna form av skrivande eller måste översättaren uppfinna det? Mara Lee, författare och översättare till bland annat Anne Carsons verk.

Helena Fagertun, författare, redaktör och översättare till Kate Zambreno. Ulrika Dahl är docent i genusvetenskap vid Södertörns universitet.

Arrangör: Rum för översättning (Akademin Valand, Kulturrådet, Sveriges Författarförbund, Tolk & översättarinstitutet, Översättarcentrum)

Lördag, 13:45–14:30. Seminarierum 4

Kan historien utmana modern transfobi?

Udda, komisk, avvikande. Nutida tolkningar av antika bilder på guden Hermafrodits präglas av modern transfobi. Men bilderna kan också användas för att utmana fördomar. Hur kan tolkningar av antika bilder användas för att lyfta frågor om modern transfobi? Vad vet vi om hur transpersoner levt i det förgångna? Vad kan vi lära av historien när det gäller hur cis-normer skapas och återskapas?

Välkomna till ett samtal mellan Linnea Åshede, doktor i antikens kultur och samhällsliv, samt Erika Alm, doktor i genusvetenskap, Göteborgs universitet.

Moderator: Sam Moa Holmqvist, doktorand i litteraturvetenskap, Uppsala universitet.

Arrangör: Göteborgs universitet

Lördag, 14:45–15:15. Kaféscenen

Bildning, folkbildning & kampen mot rasismen

Bernt Gustavsson, Sven-Eric Liedman och Jamila Hussein. Moderator är David Karlsson. 

Ett samtal med utgångspunkt i Bernt Gustavssons nyutgivna bok om bildningsbegreppet Bildningens dimensioner. På vilket sätt har folkbildningen, genom den skandinaviska historien, bidragit till att hålla fördomar och vanföreställningar stången? Vilken roll har den spelat för att bygga och försvara demokratiska institutioner? Finns lärdomar att hämta i dagens politiska situation? Jamila Husseins aktuella bok Heder och hedersvåld. Berättelser, fakta, fördomar kan betraktas som en folkbildningsinsats där fakta ställs mot fördomar vad gäller ett antal brännande samhällsfrågor.

Bernt Gustavsson är idéhistoriker, pedagog och professor emeritus i Utbildning och demokrati. Jamila Hussein är kriminolog och sociolog, utbildad och verksam i Irak och Sverige. Sven-Eric Liedman är professor emeritus i Idé- och lärdomshistoria. David Karlsson är verksam vid Nätverkstan och förläggare på Korpen.

Arrangör: Korpen förlag

Lördag, 15:30–16:15. Studion

Medborgare - En dikt om rasism

Athena Farrokhzad, Fanna Ndow Norrby i samtal med Jenny Tunedal. 

Claudia Rankines Medborgare handlar om att vara en rasifierad medborgare i en rasistisk stat. Den frågar vad som händer med de kroppar som utsätts för rasism. Den säger att alla kroppar på olika sätt är präglade av rasistiska strukturer av över- och underordning. I essäer och dikter undersöks och gestaltas rasism som ett språkligt, strukturellt och fysiskt våld som riktas mot människokroppen och är inskrivet i samhällskroppen. Hur kan litteraturen arbeta med och mot detta våld? Hur kan relationen mellan språkligt våld och strukturellt förtryck gestaltas och undersökas i litterära verk? Fanna Ndow Norrby, författare till boken Svart kvinna (Natur&Kultur, 2015) och poeten, kritikern och översättaren Athena Farrokhzad, samtalar om dessa samt andra frågor utifrån Medborgare och sina egna författarskap.

Moderator är poeten Jenny Tunedal som har översatt Medborgare tillsammans med Marie Silkeberg.

Arrangör: Litterär gestaltning, Akademin Valand Göteborgs universitet.

Lördag, 16:30–17:00. Stora Salen

Författarsamhällets skuld till folkbildningen

Kristina Sandberg och Berit Larsson. 

Många författare som debuterar idag har slipat sitt skrivande på olika folkhögskolor och kvällskurser runt om i landet. Inte alltid medvetna om att de därmed passerat genom utbildningar som formats utifrån ett folkbildningsideal, och att folkhögskolan – folkbildningen – möjliggjort författarskap långt innan det fanns renodlade skrivarkurser. Varför är miljöer byggda på en folkbildningstanke en så bra plats för blivande författare att utvecklas på?

Martin Engberg, författare, modererar ett samtal med författarkollegan Kristina Sandberg och Berit Larsson, folkhögskolelärare och genusvetare.

Moderator: Martin Engberg

Arrangör: Folkuniversitetet

Lördag, 16:30–17:00. Seminarierum 4

White Monkey

Adrian Perera i samtal med Khashayar Naderehvandi, I sin debutdiktsamling White Monkey skriver Adrian Perera med många röster, många jag.

En mor från Sri Lanka som måste lämna sitt språk och sin familj och flytta ut bland åkrar och granar. En far från Finland som röker och talar med sina vänner: ”Förr var vi ett ärligt folk /vi menade vad vi sa och sa det sällan /Nu säger alla något hela tiden.” En mormor vars minne börjar skingras som röken efter palmbladen som bränns. En son – vems monkey är du? Föräldrarna älskar sonen, som slits itu och tystnar. Familjen lever på den finska landsbygden: ”Pulpeterna är inristade med bomärken /som föräldrarna till barnen i rummet /lämnat efter sig.” Det här är poesi som uttrycker ömhet, smärta, humor, undertryckt vrede: den politiska dikten är tillbaka!

Moderator är Khashayar Naderehvandi, författare, poet och doktorand i konstnärlig gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet

Arrangör: Förlaget

Lördag, 16:30–17:00. Kaféscenen

Bildning i en värld som brinner

I antologin Manifest. 22 texter om humaniora och politisk handling diskuterar drygt tjugo studenter och doktorander frågor som: Vad är bildningens plats i dagens politiska landskap? Hur kan humanistiska, kritiska perspektiv hjälpa oss att analysera miljöförstöring, rasism, religiösa spänningar och homofobi? Kan vi tänka oss aktivistisk humaniora, eller humanistisk aktivism? Hur kan akademiker och sociala rörelser dela, utmana, och använda varandras kunskap?

Antologin publiceras av LIR:varia, Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet, hösten 2017.

Seminariet är ett samtal mellan bokens redaktörer Meri Alarcón, masterstudent i litteraturvetenskap, Matilda Amundsen Bergström, doktorand i litteraturvetenskap, samt Tania Kaveh, masterstudent i idéhistoria.

Arrangör: Göteborgs universitet

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?