Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

TALA - Forskare fångar framtidens frågor

Vår nya serie TALA bygger på FN:s internationella dagar och låter forskare från Göteborgs universitet att ge sin syn på aktuella samhällsfrågor utifrån sin egen och andras forskning. 

Är förortsfeminism bästa metoden att få till förändring i eftersatta områden? Vilka är förutsättningarna för liv i rymden och kolonisering av andra planeter? Varför är det viktigare att värna om journalisters yttrandefrihet än andras? Och hur oroliga behöver vi vara för mikroplasternas spridning i hav och avancemang i näringskedjan?

Stress får allt yngre att söka vård för misstänkt demens

"Vissa studier visar att långvarig stress kan ha ett samband med demens senare i livet. Och idag är just stressrelaterade tillstånd den vanligaste psykiatriska diagnosen i Sverige."

Psykolog och kognitionsforskare Marie Eckerström berättar om en ökad stress i vardag och arbetsliv som får allt yngre personer att söka vård i tron om att de håller på att bli dementa.

Publicerades 10 oktober - Världsdagen för mental hälsa

Mikroplasterna i våra hav vandrar uppåt i näringskedjan

”Första gången man hittade mikroplaster på stränder och i fåglars magar visste man inte vad det var. Man kallade det för sjöjungfruns tårar. Numera vet vi att mikroplaster är ett växande miljöproblem som finns i alla världens hav, i fåglar, fiskar och musslor”.

Läs mer om zoofysiologiforskaren Bethanie Carney Almroths forskning

Publicerades 8 juni - Världshavsdagen

Tysta journalisterna och ta makten över

”De första som tystas är journalisterna. Den som vill ta makten över människor, över sanningen, över ordet - den tystar journalisterna först.”

JMG:s Britt Börjesson berättar hur pressfriheten begränsas, hur journalister fängslas, hotas och mördas, både i länder långt bort och i vår närhet. Hon talar om vikten av allas rätt att få säga sin mening och varför journalisternas yttrandefrihet är viktigare än andras.

Publicerades den 3 maj: Internationella dagen för pressfrihet

Framtida rymdresor och människans kolonisering av rymden

”500 grader i atmosfären, sjöar av flytande metan, meteorregn och dödlig strålning. Vad är det egentligen som gör att vi människor vill utforska och söka efter liv i rymden?”

Den frågan ger astrofysiker Maria Sundin ett svar på och berättar om nutida och framtida rymdäventyr.

Publicerades den 12 april: Internationella dagen för bemannande rymdfärder

Förortsfeminism - vägen till förändring i eftersatta områden

"Ska man få till en förändring i våra samhällen ska man lära sig av kvinnor som bor i eftersatta områden. De får ofta till förändringar även om förutsättningarna är mycket dåliga".

Det menar genusforskaren Juan Velasquez som studerat så kallad "förortsfeminism" både i Sverige och Sydamerika.

Publicerades den 8 mars: Internationella kvinnodagen

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-06-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?