Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Jonas Grundberg

[2018-03-23] Varberg, har avlidit 54 år gammal. Han efterlämnar hustrun Jaana, modern Kerstin...

[Dagens Nyheter - Login]

Löfven och Kristersson möter väljare på hemmaplan

[2018-03-22] Jakten på väljarna har börjat. Statsministerkandidaterna Stefan Löfven och M-led...

[Dagens Nyheter - Login]

Ökat förtroende för samhällsinstitutioner

[2018-03-22] Svenskarnas förtroende ökar för polisen och flera andra samhällsinstitutioner, det visar den årliga Förtroendebarometern från MedieAkademin.

[Sveriges Radio]

Den judiska 68-generationen är en internationell subkultur Kultur 2018-03-22 17.00 I mars 1968 reste sig Polens intellektuella mot regeringen och krävde demokrati

[2018-03-22] Den judiska 68-generationen är en internationell subkultur I mars 1968 reste sig Polens intellektuella mot regeringen och krävde demokrati. Det styrande kommunistpartiet svarade med att istället utse landets judar till syndabockar.

[Svenska Dagbladet]

Moderateffekten

[2018-03-22] Moderaternas uppgång i opinionen har planat ut. Nu vaknar partiet upp till samma utmaningar som före att Ulf Kristersson tog över. »Kristerssoneffekten har ebbat ut«, konstaterar Dagens Nyheter i en artikel på torsdagen.

[Fokus]

4,1 miljoner kronor till forskning om prostatacancer

[2018-03-22] Varje år delar Prostatacancerförbundet ut medel till svensk prostatacancerforskning. Hittills i år har det beslutats om utdelning av 4,13 miljoner. - I år har vi fått in många ansökningar av hög kvalitet.

[Onkologi i Sverige]

Varför ska barn lära sig programmera i skolan?

[2018-03-22] Digitaliseringen av skolan Alla barn i Sverige ska från och med höstterminen 2018 lära sig programmering. Och Sverige är inte på något sätt först med idén - men hur genomtänkt är den, och hur har utfallet blivit i de länder som gått före?

[Dagens Arena]

Polisens förtroende växer efter terrordådet

[2018-03-22] Svenskarnas förtroende för polisen är på väg uppåt igen. Polisen var en av samhällsinstitutionerna som tappade i förra årets Förtroendebarometer från Medieakademin. Men i årets upplaga har förtroendet för polisen skjutit i höjden.

[Hallands Nyheter]

Förtroendebarometern: Systembolaget i topp, polisen rekordökar och SVT:s ras fortsätter

[2018-03-22] Systembolaget fortsatt i topp, SVT:s kräftgång håller i sig och bland annat Ikea, polisen och Moderaterna ökar i förtroende. Dessutom tror 4 av 5 svenskar tror att falska nyheter är vanligt - 13 procent har själv spridit det.

[Dagensanalys.se]

Unga filmskapare visar verk om vänskap

[2018-03-22] Att skapa egna filmer blir ett allt större konstuttryck för unga. Samtidigt är platserna där filmerna visas och diskuteras försvinnande få.

[ETC Göteborg]

Laxodlarnas fiskar rymmer - och kan ge oanade konsekvenser

[2018-03-22] Laxodlingarnas parasitbekämpare, läppfiskarna, har uppenbarligen tröttnat på sitt jobb och flyr från odlingar i Norge och Storbritannien.

[ETC Göteborg]

Johan Thyberg: Vetenskapsrådet fortsätter svindla miljonbelopp på KI

[2018-03-22] Fallet Kenneth Chien - en uppdatering Bild: är bra på pengasprätt (styrelsemedlemmar 2018) - Montage: NewsVoice.se Johan Thyberg som tidigare var professor på Karolinska Institutet var en av de första externa personerna som varnade för

[Newsvoice]

Svenskarnas förtroende för polisen ökar

[2018-03-22] Svenskarnas förtroende för polisen är på väg upp. Det visar Medieakademins förtroendebarometer. - Vi såg det redan i samband med terrordådet i Stockholm förra året och den trenden håller i sig, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

[Göteborgs-Posten]

Nyhetssvepet torsdag 22 mars

[2018-03-22] Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter De senaste artiklarna från BioStock » På tisdagen arrangerades BioStock Live i Stockholm på temat immunonkologi, med bolagen Immunovia, Cantargia,

[BioStock]

Förtroendet för Sveriges Radio ökar

[2018-03-22] I den årliga förtroendebarometern från SOM-instutet framgår det att Sveriges Radio är det mediehus som allmänheten har högst förtroende för.

[Sveriges Radio Göteborg]

Förtroendet för polisen på väg uppåt

[2018-03-22] Svenskarnas förtroende för polisen är på väg uppåt igen. - Vi såg det redan i samband med terrordådet i Stockholm förra året och den trenden håller i sig, säger statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson.

[Svenska Dagbladet]

Fem knep - så slipper du urinläckage

[2018-03-22] Omkring 15 procent av kvinnorna i Sverige råkar ibland ut för ofrivilligt urinlä...

[Expressen]

Så kan Göteborgs nya universitetsområde komma att se ut

[2018-03-22] Ett kulturstråk där Renströmsparken är en pusselbit är under planering. Vid Näckrosdammen i Renströmsparken, Göteborg, håller en park för konst-, kultur-, och humaniorastudier att växa fram.

[Building Supply]

Felaktiga cellprovsanalyser eftergranskas

[2018-03-22] Ett företag som granskar cellprover åt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg hittar färre avvikande prover än förväntat. Hittills har nära 100 provsvar hittats där bedömningen kan ifrågasättas.

[Vårdfokus]

Miljonsatsning på västsvenska energiinnovationer

[2018-03-22] Nu ska det gröna företagandet inom energiområdet blomstra i Västsverige.

[Energipress.se]

Lärosätenas utsläpp från flygresor ökar

[2018-03-22] Både Chalmers och Göteborgs universitet håller hög profil när det gäller hållbarhetsarbete. Men när det gäller anställdas tjänsteresor med flyg går forskningsintresse före klimatpåverkan. Än så länge. "Chalmers - för en hållbar framtid".

[ETC Göteborg]

Grammatikdagen firas med festival och gram!

[2018-03-22] Den 18 mars firas Grammatikdagen. På Humanisten, vid Näckrosdammen i Göteborg hyllas grammatiken med en Grammatikfestival. Den här artikeln är en återpublicering av artikeln från den 14:e mars 2016.

[Spionen]

Här är deltagarna i "Let's dance" 2018

[2018-03-22] Fredagen den 23 mars är det dags för en ny säsong av "Let's dance" i TV4. Elva kändisar ska göra upp om den åtråvärda glasskon. Här är alla deltagare och deras danspartners! "Let's dance" är tillbaka i rutan med en ny säsong.

[Året Runt]

Forskarutbildning inom miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle får högt betyg

[2018-03-22] Universitetskanslersämbetet (UKÄ) beslutar att ge omdömet hög kvalitet för utbildning på forskarnivå som leder till licentiatexamen och doktorsexamen i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle.

[Expertsvar]

"Det saknas vilja att förstå transfrågor"

[2018-03-22] Vad handlar egentligen debatten om trans och kön om? Vad är det som väcker så starka känslor och varför blossar diskussionen upp just nu? Genus.se frågade forskarna Erika Alm och Iwo Nord.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Hälsofrämjande arbete kräver en lokal förankring

[2018-03-22] Alexandra Krettek, professor, avdelningen för biomedicin och folkhälsovetenskap, institutionen för hälsa och lärande, Högskolan i Skövde; docent, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, institutionen för medicin,

[Läkartidningen]

EASAC bekräftar fyrdubbling av extrema väderfenomen

[2018-03-22] I en ny uppdatering från EASAC, a European Academies' Science Advisory Council, bekräftas att extrema väderfenomen har ökat med fyra gånger de senaste 36 åren.

[Tanalys]

Fetmaoperation skyddar mot kronisk njursvikt

[2018-03-22] Patienter med fetma som opererats med fetmakirurgi har minst 50 procents minskad risk att drabbas av njursvikt. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som publicerats i tidskriften International Journal of Obesity.

[Expertsvar]

Giesela drabbad av löparsjukan

[2018-03-22] HOVA/VIMLE: Från noll till ultralöpare Minns ni Giesela Bergh? Hon flyttade från Hova när hon började på gymnasiet. I dag bor hon i lilla Vimle en bit utanför Herrljunga.

[Mariestads-Tidningen]

Forskare slår larm: Utsläpp av flera ton plast årligen från Västkustindustri

[2018-03-22] Forskare på Göteborgs Universitet riktar i SVT Väst skarp kritik mot myndigheterna. Anledningen är att de menar att industrier i Stenungsund släpper ut flera ton plastpartiklar i havet längs Bohuskusten varje år, utan konsekvenser.

[Natursidan]

Yougov: Alternativ för Sverige börjar få stöd i opinionen

[2018-03-21] Det nystartade partiet Alternativ för Sverige når nästan två procent i den senaste opinionsundersökningen från Yougov. Detta trots att partiet bara funnits i några veckor.

[Metro]

Se nya universitetsområdet i Göteborg

[2018-03-21] En park för humaniora-, kultur och konststudier håller på att växa fram vid Näckrosdammen i Renströmsparken. Nu kan nyfikna se bilderna på hur Göteborgs nyaste universitetsområde kommer att se ut.

[SVT Nyheter]

Kritiker: Ny rapport om islamism klart mer saklig

[2018-03-21] Det är med glädje som vi kan konstatera att den nya rapporten om Muslimska Brödraskapet i Sverige är en balanserad genomgång av det rådande forskningsläget. Det skriver fyra forskare som ifrågasatte den förra rapporten 2017.

[Svenska Dagbladet]

Vad händer om Golfströmmen stannar helt?

[2018-03-21] Studier indikerar att Golfströmmen kan ha blivit 30 procent svagare under de senaste 50 åren. Vad beror det på? Och vad händer om den stannar helt och hållet? Vad händer om Golfströmmen stannar helt?

[Svenska Dagbladet]

Extrema väderhändelser ökar mångfalt i världen

[2018-03-21] Premium Extrema väderhändelser och naturkatastrofer inträffar upp till fyra gånger oftare än under tidigt 80-tal, visar färsk statistik.

[Svenska Dagbladet Premium]

Zeqirajs avhopp avslöjar sprickan

[2018-03-21] Börje Andersson - mars 21, 2018 ALLMÄNHETEN BRUKAR få lite bättre inblick i politiska partier då det uppstår sprickor. Nu vet vi mer om socialdemokraterna i Göteborg.

[Spanaren]

Tusentals felaktiga provsvar i Göteborg

[2018-03-21] Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg utreder just nu om misstag har begått vid granskningen av gynekologiska cellprover, skriver Göteborgs-Posten.

[TV4]

Röstfisket har flyttat till facebook |

[2018-03-21] Sociala medier ser ut att slå igenom på allvar i valrörelsen 2018. Men vad händer om Facebook blir politikernas vassaste vapen? - Risken finns att valrörelsen blir smutsigare än vad vi är vana vid, varnar medieforskaren Marie Grusell.

[Forskning.se]

Sjukhus kan ha skickat ut felaktiga provsvar

[2018-03-21] Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg utreder just nu om misstag har begått vid granskningen av gynekologiska cellprover, skriver Göteborgs-Posten. En extern aktör har granskat totalt 13 000 prover.

[Svenska Dagbladet]

Tusentals kvinnor kan ha fått felaktiga provsvar

[2018-03-21] Tusentals gynekologiska cellprov från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kan behöva granskas i efterhand.

[Omni]

Falska tjänster skapar stress

[2018-03-21] Tidigare doktoranden Björn berättar för Ingenjören.se att han utgick från att den doktorandtjänst han sökte och fick skulle innebära en anställning på minst fyra år.

[Tidningen Ergo]

Toleranzia AB: Sista dag för handel med BTA den 26 mars 2018

[2018-03-21] Företrädesemissionen som avslutades i februari 2018 är nu registrerad hos Bolagsverket. Sista dag för handel med Toleranzia BTA (betald tecknad aktie) är den 26 mars 2018 och stoppdagen är den 28 mars 2018.

[AktieTorget]

Familjens bakgrund avgör hur elever klarar skolan

[2018-03-21] Elevernas familjebakgrund får allt större betydelse för hur de klarar skolan. Det visar nya siffror från Skolverket. Skolan ska vara likvärdig och sträva efter att kompensera för elevernas olika bakgrund. Det slås fast i skollagen.

[Skolvärlden]

Missvisande att fira kvinnlig rösträtt med manlig byst

[2018-03-21] REPLIK DN DEBATT 17/3. Att jubilera rösträtten genom att lyfta fram socialdemokr...

[Dagens Nyheter - Login]

Här får studenterna världsklass på undervisningen

[2018-03-21] Antalet lärarstudenter som väljer att göra sin VFU utomlands ökar för varje år. En av dem som tog chansen att packa väskan är Carina Blombäck som gjorde två av sina VFU-veckor i Togo.

[Skolvärlden]

Experten efter Facebook-läckan: "Tänk på Facebook Messenger ...

[2018-03-21] I svallvågorna efter den största dataläckan i Facebooks historia, där 50 miljone...

[DiGITAL]

Välkommen på seminarium med CERA den 23 mars

[2018-03-21] Är du forskare eller lärare med intresse för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel? Eller tror du att din forskning eller undervisning skulle kunna utvecklas genom att få mer kunskap om detta område?

[Medarbetarportalen]

Tänk om politiker inte fanns

[2018-03-21] Politiker, journalister och fackliga företrädare hamnar ofta i botten när förtroendet för olika grupper mäts. Men hur skulle samhället se ut om de inte fanns? Under tre dagar dyker ledarsidan djupare i den frågan. I dag: politikern.

[Värmlands Folkblad]

Sjuor i unik studie om stress

[2018-03-21] Årets sjuor går till historien i stor stresstudie. Hittills har över 1300 elever valt att vara med. Det dags för eleverna på Stenungskolan att lämna hår och blodprov.

[Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust Plus]

Nu visas unik universitetspark för humaniora, konst och kultur mitt i Göteborg

[2018-03-21] En plan är nu klar för den fysiska utvecklingen av Göteborgs universitets kunskapsmiljöer vid Näckrosdammen i Renströmsparken, strax söder om Götaplatsen.

[Akademiska Hus]

Sjölund: Det är inget fel på Anders men representerar han dig?

[2018-03-21] Det är inget fel på socialdemokraten Anders, 52 år. Snarare är det helt naturligt att han är Sveriges vanligaste kommunpolitiker.

[Hela Hälsingland]

Sexuella trakasserier - var går gränsen?

[2018-03-21] Katja Gillander Gådin, professor vid avdelningen för hälsovetenskap, Mittuniversitetet, har forskat om sexuella trakasserier sedan slutet av 1990-talet. - Det är svårt att veta exakt vad som är ett sexuellt ofredande eller en kränkning.

[Accent]

Här varnar professorn för övervakningen: Redan 1971

[2018-03-21] Kultur. Walter Goldberg (1924-2005) var professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

[Fria Tider]

"Skillnad på 'fel' och FEL i dömandet - och nämndemännen ökar sannolikt risken för FEL"

[2018-03-21] DEBATT/REPLIK - av Filippo Valguarnera, docent vid Juridiska institutionen, Göteborgs universitet I en debattartikel i DJ försvarar Bengt Olof Dike nämndemannasystemet (Dagens Juridik ).

[Dagens Juridik]

Tufft läge för nyförlösta med diabetes typ 1

[2018-03-21] En nyfödd bebis i famnen - och samtidigt ett eget blodsocker som åker berg-och-dalbana som aldrig förr.

[Diabetesportalen]

Forskning om förmögenhetsbildning samt ojämlikt fördelad välfärd beviljas finansiering

[2018-03-21] I år beviljas två Ragnar Söderbergprojekt i ekonomi. Projektgrupperna består av forskare från olika lärosäten och institutioner. Det är fjärde omgången som stiftelsen i en ny form beviljar anslag till forskargrupper i ekonomiska vetenskaper.

[Örebronyheter]

Nu är det dags att nominera en internationell student till Global Swede 2018!

[2018-03-21] Finns det en engagerad och driven Internationell student vid din institution? Som befinner sig i slutet av sin utbildning på en högre akademisk nivå och är medborgare i ett land utanför EU/EES?

[Medarbetarportalen]

Med känsla för smak, stil och språk

[2018-03-21] Mölnlycke Hannes Rebas Ålder: 32 år. Bor: Kvarnbyvallen i Mölndal med sambo och två barn. Gör: Jobbar på Lycke Bryggeri, driver e-handelsföretag, frilansskribent.

[Härryda-Posten]

Läppfisk på rymmen!!!

[2018-03-21] Läppfisk fångas och säljs levande till laxodlingar för att bekämpa laxlus. Nu rymmer läppfiskar från laxodlingarna, vilket kan få stora konsekvenser för lokala bestånd, visar ny forskning.

[FishEco]

Handelshögskolan i Göteborg stärker samarbetet med offentlig sektor

[2018-03-21] Med basement nya partnerformen Public Associate Partner breddar nu Handelshögskolan vid Göteborgs universitet sitt samarbete med offentlig sektor, med målet att skapa nytta för båda parter och bidra compartment samhällsutvecklingen.

[Tanalys]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?