Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-11-16 14:40

Tipsa en vän
Utskriftsversion

GU i Media - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Övervikt hos unga kvinnor ökar risken för hjärtsvikt

[2020-02-18] Unga kvinnor med svår fetma löper fyra gånger högre risk att drabbas av hjärtsvikt än normalviktiga och det är inte sällan vår livsstil som är boven.

[Doktorn]

Friskolorna kritiseras från höger

[2020-02-18] PODD | 18 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras friskolekritik från höger. Lyssna direkt här.

[Svenska Dagbladet]

Dålig samhällsstyrning begränsar tillgången på rent vatten |

[2020-02-18] Kvaliteten på ett lands dricksvatten beror ofta på om samhället är korrupt eller inte.

[Forskning.se]

Experter: Presidentvalet i USA

[2020-02-18] Den tredje februari gick startskottet för primärvalen i USA där partiernas kandidater till presidentvalet ska utses. I och med det har kampen om presidentposten inletts på allvar.

[Expertsvar]

Labbromantikens tidevarv - så kan DNA och AI komma att styra vårt framtida dejtingliv

[2020-02-18] Glöm Tinder och blodgruppsdejting. Med saliv som insats kommer du snart att kunna DNA-dejta på molekylär nivå, vägledd av såväl AI-terapeuter som smarta högtalarsystem.

[Café]

Akademiska hus ökade vinsten till 5,66 Mdr kr

[2020-02-18] Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus. För helåret 2019 ökade Akademiska Hus hyresintäkterna till 6.050 Mkr (5.928). Driftöverskottet ökade till 4.121 Mkr (3 938), vilket i ett jämförbart bestånd motsvarar en ökning med 1,0 procent.

[Tidningen Fastighetsaktien]

Är kvinnor bättre chefer än män?

[2020-02-18] En amerikansk studie visar att kvinnor kan vara mer lyckade som ledare än män. Men svenska forskare höjer ett varnande finger - ledarskap styrs av långt fler faktorer än vad vi tror.

[Kollega]

PulPac rekryterar ny CFO

[2020-02-18] PulPac tar ytterligare ett viktigt steg i den globala kommersialiseringen av sin innovativa tillverkningsteknik för hållbara förpackningar och engångsprodukter och rekryterar Roderick Nilsson som Chief Financial Officer

[Industripress.se]

Vilka krav kan man ställa på en professor?

[2020-02-18] Svenska lärosäten har fått större frihet att bestämma hur det ska gå till att anställa en professor. Sedan 2011 avgör de själva vilka kriterier som skulle ligga till grund för att pröva vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

[Curie]

Forskare: Så kommer ökat extremväder slå mot våra energisystem

[2020-02-18] Ett internationellt forskarlag har tagit fram en ny metod för att beräkna hur extremväder inverkar på energisystemen.

[Aktuell Hållbarhet]

»Jag vill vara med och utmana«

[2020-02-18] Trots en turbulent tid i ledningsgruppen tycker Nordnets nya vd Lars-Åke Norling att stämningen på banken är bra.

[Finansliv]

Tio miljoner kronor till prostatacancerforskning

[2020-02-18] Källa: Prostatacancerförbundet Hittills i år har Prostatacancerförbundet redan delat ut tio miljoner kronor till svenska forsknings- och utvecklingsprojekt, vilket är två miljoner kronor mer än vid samma tidpunkt föregående år.

[Onkologi i Sverige]

TCO satsar på digital utbildning

[2020-02-18] TCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.

[Publikt]

Så var det att använda internet år 2000

[2020-02-18] Kring millennieskiftet hade inte ens hälften av svenskarna skickat ett mejl. I dag är bredbandshastigheten hundra gånger snabbare och vår relation till internet väldigt mycket starkare.

[Bohusläningen Plus]

Våra energisystem påverkas av klimat med ökat extremväder

[2020-02-18] Klimatförändringar med tilltagande stormar och värmeböljor, får också följder för vår energiförsörjning. Ett internationellt forskarlag har nu tagit fram en ny metod för att beräkna hur extremväder inverkar på energisystemen.

[Slussen.biz]

Massiv satsning på digitalt kunnande - unikt samarbete för utbildning och forskning

[2020-02-18] Hur ska vi lära oss genom hela livet? Trots ett skriande behov av mer digitala färdigheter på arbetsmarknaden så kompetensutvecklar sig svensken alldeles för lite och för sällan.

[IT-Pedagogen]

Akademin måste stå upp mot aktivisterna

[2020-02-18] Vad är syftet med högre utbildning? Är det att placeras i ett rum med andra politiskt likasinnade, för att slippa möta motsatta åsikter? Eller är det att bildas och att utmanas i tanken?

[Blekinge Läns Tidning]

Stora risker med populära plastikkirurgin "Mommy makeover"

[2020-02-18] Skönhetsoperationen "mommy makeover" sprider sig bland svenska mammor. GP har följt svenska Theresa Petersen som åkte till Litauen för att genom ett komplicerat ingrepp korrigera magen och brösten efter en graviditet.

[Göteborgs-Posten Plus]

Debatt: Man saknar inte kon förrän båset är tomt

[2020-02-18] Jag vill börja med att tacka Noel Bruhn för hans krönika i UT. Den handlade om arbetsförmedlingen och arbetslöshet och var mycket insiktsfull.

[Ulricehamns Tidning Plus]

Google finansierar TCO-samarbete med mångmiljonbelopp

[2020-02-17] TCOs tankesmedja Futurion startar utbildningar kring digitala "färdigheter och ledarskap" med hjälp av pengar från Google.

[Dagens Opinion]

Genombrott: Kvinna i Göteborg fick livmoder från död donator

[2020-02-17] Forskare i Sverige har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från en avliden donator. Det öppnar för att fler kvinnor i framtiden ska kunna få hjälp.

[ETC]

Ny utbildning på Campus inom restaurang

[2020-02-17] I höst så kommer Campus Västervik att påbörja en ny yrkeshögskoleutbildning.

[Västerviks-Tidningen Premium]

Första svenska transplantationen av livmoder från död

[2020-02-17] Läkaren hoppas på att det ska bli en etablerad metod En kvinna har fått en livmoder och har nu chansen att bli med barn, tack vare en transplantation från en avliden donator. Det är den första transplanationen i sitt slag som gjorts i Sverige.

[Aftonbladet]

Lotten Collin får pris för sin utrikesjournalistik i SR

[2020-02-17] Journalisten Lotten Collin, som jobbar som Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika, får Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik. Det skriver flera medier.

[Omni]

Skåne tar sikte på sjötransporter

[2020-02-17] Om man skiftade från tunga transporter på väg, till sjöfart på det fraktgods som annars lossas i Skåne - skulle det vara möjligt att minska koldioxidutsläppen med nästan en tiondel, det rapporterar Sveriges Radio.

[Branschaktuellt]

Kommentar till dagens beslut i Granskningsnämnden

[2020-02-17] Svensk Däckåtervinning anmälde i somras två inslag i public service till Granskningsnämnden för radio och tv för brist på saklighet och opartiskhet.

[Dagens Infrastruktur]

Slamspridning ökar inte antibiotikaresistens

[2020-02-17] Gödsling med slamrester från reningsverk ökar inte risken för uppkomst av antibiotikaresistenta bakterier. Det visar en långtidsstudie gjord vid Göteborgs universitet.

[Tidningen Syre]

Längre sjötransporter minskar utsläppen

[2020-02-17] Om allt gods som körs genom Skåne transporteras till sjöss kan koldioxidutsläppen av tunga transporter i Sverige minska med fyra till elva procent. Det visar en studie av Region Skåne och Göteborgs universitet.

[Sjöfartstidningen]

Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator / 17 FEB 2020

[2020-02-17] För första gången har en kvinna i Sverige fått en livmoder från en avliden donator. Den nya metoden öppnar för nya möjligheter om livmodertransplantation så småningom etableras i rutinsjukvård.

[Läkartidningen]

Nazister flyttar förstamajtåg till Uppsala

[2020-02-17] Lyssna Nazistiska NMR tänker bara ha ett första majtåg i år - i Uppsala. Vilken uppståndelse det kommer att väcka är främst upp till motdemonstranterna, tror en expert.

[Upsala Nya Tidning Premium]

Konsumentmakt påverkar inte överfisket!

[2020-02-17] Att välja miljömärkt fisk har ingen större effekt på svensk havsmiljö. Det framgår av en ny rapport från Havsmiljöinstitutet. I stället ligger ansvaret hos de politiker och myndigheter som bestämmer hur fisket ska gå till.

[FishEco]

Meriteringsprogrammet - "världens chans" för forskare med tidsbrist

[2020-02-17] Avsaknad av tid och resurser kan sätta käppar i hjulet för en akademisk karriär. Med högskolans meriteringsprogram får fler forskare möjlighet att sikta på en docentur eller professorstitel.

[Högskolan Kristianstad]

Forskare: Algodling kan bli lönsam industri i Sverige

[2020-02-17] Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen Det finns förutsättningar för att göra storskaliga odlingar av alger till en ny svensk industri. Dessutom en lönsam och klimatvänlig sådan. Det visar beräkningar som gjorts av svenska forskare, skriver KTH.

[Food Supply]

Karlskronaläkare bakom historisk livmoderoperation

[2020-02-17] Professor Mats Brännström från Karlskrona, har genomfört landets första livmodertransplantation från en avliden donator.

[Sveriges Radio Blekinge]

Njurtransplantation ökade inte sannolikhet för prostatacancer / 17 FEB 2020

[2020-02-17] Ola Bratt, professor, överläkare, Verksamhet urologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg

[Läkartidningen]

Lotten Collin vinner Nils Horner-priset 2020

[2020-02-17] SR:s utrikeskorrespondent Lotten Collin får priset "med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent".

[Dagens Media]

Kvinna fick livmoder från död donator på Sahlgrenska

[2020-02-17] För första gången i Sverige har en livmodertransplantation från en avliden donator genomförts på Sahlgrenska. Nu planeras ytterligare fem liknande transplantationer på sjukhuset.

[GöteborgDirekt]

Forskarskolan röjer hinder för forskande kliniker

[2020-02-17] Forskarskolan lockar alltfler. Sedan starten har cirka 150 kliniska forskare genomgått utbildningen. En av dem är Anna-Karin Tzikas, regional vårdenhetsöverläkare i NU-sjukvården.

[Cancercentrum]

Ull historiskt lika viktig som brons

[2020-02-17] Ull och textilier var mycket viktiga i bronsålderns handel och deras värde har tidigare underskattats kraftigt, enligt svenska och danska arkeologer. Kanske kunde perioden rent av kallas ullåldern?

[Forskning & Framsteg]

Var tredje lastbil på E6 kan ersättas med sjötransport

[2020-02-17] Utsläppen från tunga transporter via Skåne skulle kunna minska med en tiondel om fraktgods körs längre upp i landet till sjöss, istället för att lossas i skånska hamnar.

[Sveriges Radio Malmö]

En person har fått en livmoder från en avliden donator

[2020-02-17] För första gången i Sverige har det genomförts en transplantation av en livmoder från en avliden donator.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Kvinna i Göteborg fick livmoder från död donator

[2020-02-17] För första gången i Sverige har en lyckad livmoderstransplantation från en avliden donator genomförts, rapporterar TT.

[Omni]

Lotten Collin får Nils Horner-priset

[2020-02-17] Journalisten Lotten Collin, som är Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika, tilldelas Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik.

[Ystads Allehanda]

Fick livmoder från död - kan få barn nästa år

[2020-02-17] För första gången har en livmodertransplantation genomförts i Sverige med en ...

[Helsingborgs Dagblad]

Nils Horner-priset går till Lotten Collin.

[2020-02-17] Nils Horner-priset går i år till Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.

[Sveriges Radio]

Första svenska transplantationen av livmoder från avliden donator

[2020-02-17] Det svenska teamet bakom forskningen kring livmodertransplantationer har för första gången genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och mottagaren mår bra.

[Expertsvar]

Jobb i hybridsal kräver sitt team

[2020-02-17] Att arbeta med radiologiska ingrepp i hybridsal tillsammans med andra yrkeskategorier, tyckte personalen generellt var roligt - men tidsödande. Röntgensjuksköterskorna kände sig ofta utanför.

[Vårdfokus]

Lägre utsläpp med längre transporter till sjöss

[2020-02-17] Koldioxidutsläppen från tunga transporter skulle kunna minska med uppemot en tiondel om fraktgods som lossas i Skåne men ska uppåt landet åkte längre till sjöss.

[Sveriges Radio]

Lotten Collin får årets Nils Horner-pris: "Det är en stor ära"

[2020-02-17] Som Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Latinamerika förväntas hon snabbt skildra en nyhetshändelse direkt på plats.

[Borås Tidning Plus]

Tandläkartvillingarna spelar alltid i samma lag - på planen och i kliniken

[2020-02-17] Martin och Matheus Aprim föddes med sju minuters mellanrum, sedan dess har de varit mer eller mindre oskiljaktiga. Fotbollsdrömmar blev till tandläkarvisioner och i dag driver de en gemensam klinik i Vättersnäs.

[Jönköpings-Posten Plus]

Hot mot dricksvattnet

[2020-02-17] Vårt dricksvatten är inte en fråga som prioriteras bland kommunala politiker och tjänstemän visar en ny studie från Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Göteborg]

Massiv satsning på digitalt kunnande - unikt samarbete för utbildning och forskning

[2020-02-16] Hur ska vi lära oss genom hela livet? Trots ett skriande behov av mer digitala färdigheter på arbetsmarknaden så kompetensutvecklar sig svensken alldeles för lite och för sällan.

[TCO]

Kön, position och vilja talar för Dadgostar

[2020-02-16] Hon är kvinna, tillhör partiledningen och är en skicklig förhandlare.

[Svenska Dagbladet Premium]

Gigantiskt isberg bryts loss från "proppglaciären"

[2020-02-16] Här bryts ett enormt isberg - lika stort som fem Manhattan - loss från världens mest känsliga "proppglaciär".

[Aftonbladet]

Politikers ointresse hotar dricksvattnet

[2020-02-16] Ny forskning visar på brister i vattenhållningen Gamla reningsverk och rörledningar får förfalla "Man vinner inga politiska poäng på vatten" Att vrida på kranen och få rent dricksvatten är något som vi tar för givet.

[Internationalen]

Så var det att använda internet år 2000

[2020-02-16] Kring millennieskiftet hade inte ens hälften av svenskarna skickat ett mejl. I dag är bredbandshastigheten hundra gånger snabbare och vår relation till internet väldigt mycket starkare.

[Göteborgs-Posten Plus]

Ändrad metod kan minska sjukdomsrisk för hjärtopererade barn

[2020-02-16] Barn som genomgått hjärtkirurgi och i samband med det fått thymuskörteln bortopererad drabbas oftare av infektioner och autoimmuna sjukdomar än andra barn. Det visar en studie med stöd av Hjärt-Lungfonden.

[Örebronyheter]

Guidebok till Eriksgatan i Uppland

[2020-02-16] Upptäck Upplands historia genom att följa vägarna som de medeltida kungarna red för att bli accepterade som regenter.

[Svensk Historia]

Därför anser 40-talister att de alltid har rätt

[2020-02-16] De kan vara irriterande dryga och käbblar gärna. Samhällsekonomiskt har det mesta gått deras väg. Trots att de nu har gått i pension kan de fortfarande göra yngre generationer svarslösa. Möt 40-talisterna.

[Svenska Dagbladet Premium]

"Största framgången har varit att mycket varit så kul"

[2020-02-16] Att räkna på möjligheterna. Det är extremt kul." PO Nilsson berättar vad som driver honom i arbetet som fondförvaltare. Och allt började med en katalog med gula stora maskiner.

[Realtid]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?