Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Organiserad antagonism - extremism och brottslighet som sociala risker

Seminarium

Välkommen till det femte tillfället i Segerstedtinstitutets seminarieserie "Forskning och praktik kring politiskt motiverat våld". Denna gång ett seminarium med Amir Rostami, polis och fil.dr. vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet samt forskare på Institutet för Framtidsstudier. Rostami är verksam hos den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Våldsbejakande extremism i allmänhet, och religiöst orienterad extremism i synnerhet, har efter den så kallade islamiska statens (IS) framryckning fått allt större uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt. Den beror bland annat på att antalet svenskar och européer som rest till krigszoner för att ansluta sig till terrororganisationer är oroväckande många och att europeiska städer har drabbats av en rad terrorattacker. Europol bedömer att hotet från återvändare är en av de största utmaningarna för att upprätthålla Europas inre säkerhet. Möjligheterna att förebygga och begränsa våldsbejakande extremism förutsätter samtidigt kunskap om orsakerna till varför individer söker sig till dessa miljöer och hur sådana miljöer uppstår, upprätthålls och samspelar med andra antagonistiska miljöer. Det finns ett antagande att olika antagonistiska miljöer samspelar med varandra och är sammanlänkade genom rekrytering och samarbeten.

Forskning visar att andelen tidigare dömda bland extremister är hög. Säkerhetspolisen rapporterar att det finns individer som har rekryterats till extremistiska miljöer med bakgrund i kriminella gäng. Vidare finns det ett överlapp mellan miljöerna i den bemärkelsen att över en tredjedel av terrordåden i Europa under de senaste 20 åren helt eller delvis har finansierats genom traditionell brottslig verksamhet. Den empiriska forskningen om överlappet mellan organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism är fortfarande eftersatt på grund av brist på data. Därför har det nyligen startats två forskningsprojekt med syfte att undersöka relationen mellan olika våldsbejakande miljöer. Syftet med föreläsningen är att presentera några av projektets preliminära resultat. Fokus ligger på att beskriva skillnader, likheter och överlapp mellan organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism, samt att diskutera hur forskning om extremism kan dra lärdom av forskning om, och insatser mot, organiserad brottslighet.

Föreläsare: Amir Rostami

Datum: 2017-05-23

Tid: 13:00 - 15:00

Kategorier: Forskning, Tvärvetenskap

Arrangör: Segerstedtinstitutet

Plats: Campus Rosenlund (Pedagogen), hus B, lokal: BE015, Läroverksgatan 15

Evenemangslänk: Läs mer om Organiserad antagonism - extremism och brottslighet som sociala risker

Kontaktperson: Doris Gustafson

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?