Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Ingen snö, ingen kyla, ingen vinter - ska det vara så här?

[2020-01-27] Antalet timmar under fryspunkten har denna vinter varit få här på västkusten samtidigt som det på många håll finns tecken på vår som vi inte vill se i januari. Det går inte utifrån en vinter säga om vädret beror på klimatförändringarna, men den vädertyp vi ser just nu kan vi förvänta oss mer av i takt med att temperaturerna stiger.

• Utredning om Life Science-strategi påverkar byggprojekt

[2020-01-28] Rektor Eva Wiberg har initierat en utredning för att stärka den strategiska utvecklingen av Life Science för universitetet. Beslutet får till följd att projektet Sahlgrenska Life i delar får pausa i väntan på utredningen, som ska vara klar i september.

• Forskare om att coronaviruset kräver full uppmärksamhet

[2020-01-28] Isolerade miljonstäder i Kina och smittade i allt fler länder. Utvecklingen kring det nyupptäckta coronaviruset följs med stor uppmärksamhet av forskare vid Göteborgs universitet.

• Nya rön om ursprunget till vetenskapen om vårt medvetande

[2020-01-28] Det stora humanistiska forskningsprogrammet Representation och verklighet sprider nytt ljus över hur vår kunskap om medvetandet har utvecklats från antiken till i dag. Nitton forskare har under sju år studerat hur Aristoteles teorier om människans perception och kognition vidareutvecklades under medeltiden och fram till våra dagar. Nu avslutar de samarbetet med en slutrapport och konferens i Göteborg.

• 600 år av svenskt tryck ska digitaliseras

[2020-01-28] Hela den svenska tryckproduktionen från 1400-talet fram till i dag ska göras digitalt tillgänglig. Det är målet med en avsiktsförklaring som undertecknas av Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken i Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala.

• Kropps- och könsideal styr bruk av illegala dopningspreparat

[2020-01-27] Trots väl kända risker är dopning fortfarande relativt utbrett. För att förstå drivkrafterna bakom användning av dopningspreparat har forskare vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet genomfört intervjuer av brukare och etnografiska studier i gym- och fitnesskulturer.

• Forskning ska visa om nätläkare leder till färre vårdbesök

[2020-01-27] Gör de nya vårdapparna och nätläkarna att primärvården avlastas, eller söker patienterna i själva verket bara mer vård? Det ska nationalekonomen Gustav Kjellsson på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet undersöka i ett treårigt projekt.

• Christopher Gillberg är Årets medicinsvensk 2019

[2020-01-24] Nyhetsmagasinet Fokus har utsett Christopher Gillberg till Årets medicinsvensk, för hans arbete med att bryta ned tabun kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inte minst bland barn och unga.

• Maskiner och lampor påverkar klimatet

[2020-01-23] Att människan har förändrat klimatet med temperaturökning som följd genom ökade utsläpp av växthusgaser är väl känt. Men också användning av lampor och maskiner bidrar till att det blir varmare eftersom energi släpps ut direkt i atmosfären. Nu har en studie kartlagt detta energiutsläpp.

• Udda språkdrag i svenskan härstammar från språkkontakt med dåtidens tyska

[2020-01-23] Har eller inte har, det är frågan. I en ny språkvetenskaplig avhandling vid Göteborgs universitet undersöks när verbet har och hade i bisatser började vara möjligt att utelämna. Och det ges en förklaring till spridningen av utelämnandet: Den omfattande språkkontakten med dåtidens högtyska.

• Utlandsfödda med hiv om utsatthet inom vården

[2020-01-23] Utlandsfödda med konstaterad hiv-smitta framstår som en extra utsatt grupp i Sverige och inom svensk vård, visar forskning från Göteborgs universitet. Hur de upplever sin fysiska hälsa varierar stort, mer än hos svenskfödda med hiv.

• Att vistas i naturmiljö väcker intresse för biologisk mångfald

[2020-01-22] Barn och unga vistas allt mindre i naturmiljöer. Det riskerar att leda till en minskad förståelse för natur och miljö. Men elever som med egna sinnen får upptäcka och bekanta sig med växter i en autentisk miljö utvecklar förståelse för biologisk mångfald och människans påverkan på miljön. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.