Till sidans topp

Sidansvarig: Området för infrastrukturstöd
Sidan uppdaterades: 2020-02-14 13:33

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Näckrosen vid Renströmsparken - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Näckrosen vid Renströmsparken

Mellan Korsvägen och Götaplatsen ligger universitetsområdet Näckrosen, en unik plats i kunskapsstaden Göteborg. Här finns Humanistiska fakulteten, Högskolan för scen och musik och två av våra universitetsbibliotek. Här vill Göteborgs universitet tillsammans med Akademiska Hus skapa en gränsöverskridande mötesplats för humaniora, kultur och konst som är integrerad med staden.

Nya Humanisten

Foto: Akademiska Hus

Humanistiska fakulteten flyttade in i sin nya byggnad i december 2019. Den nya byggnaden har utformats med tanken att det är i mötet som lärandet händer.

Bygget av nya Humanisten startade i oktober 2016. Byggnaden gör det möjligt att samla Humanistiska fakulteten under samma tak. Centralt i byggnaden finns ett gemensamt trapplandskap med scen som ska kunna användas för såväl presentationer som en plats att mötas på. Humanisten innehåller också innovativa case-salar för interaktiv pedagogik och en blackbox. Arkitektoniskt har utformningen inspirerats av Jubileumsutställningen i Göteborg 1923.

Nya Humanisten är en viktig del i utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen och det första byggprojektet som färdigställts i området. Näckrosens centrala läge mellan Korsvägen och Götaplatsen ger förutsättningar att skapa mötesplatser för studenter, forskare och göteborgare.

FAKTA

Status: Inflyttning 1 december 2019
Lokalarea: Cirka 16 600 kvm nybyggnation och 19 400 kvm ombyggnation (inkl. Språkskrapan)
Fastighetsägare: Akademiska Hus
Arkitekt: Husarkitekt Kub Arkitekter. Inredningsarkitekt för Göteborgs universitets delar är Link arkitekter.

Läs mer om projektet på Akademiska hus webbplats.

Ny byggnad för Konstnärliga fakulteten

Illustration: Tham & Videgård

Genom att samlokalisera Konstnärliga fakulteten i tanke, rum och handling stärks möjligheten för studenter och medarbetare att dra nytta av den unika ämnesbredd som finns på fakulteten, med all kompetens, alla resurser och idéer.

Såväl lokaler som organisation och arbetssätt ska byggas för att möjliggöra en samlokalisering. Syftet är att skapa en attraktiv utbildning, forskningsmiljö och arbetsmiljö som lockar framtida studenter, medarbetare och samarbetspartners till Konstnärliga fakulteten.

I enlighet med Konstnärliga fakultetens behov och viljeinriktning samt strategierna i Utvecklingsplan Näckrosen 2018–2040 utreder Göteborgs universitet och fastighetsägaren Akademiska Hus möjligheten för en om- och tillbyggnad av huset där Högskolan för scen och musik, Artisten, finns i dag för att på sikt inrymma hela Konstnärliga fakulteten i universitetsområdet Näckrosen. I samband med en om- och tillbyggnad behöver ett antal befintliga byggnader rivas, och en parkeringsplats tas i anspråk. I detaljplanearbetet som görs av Göteborgs Stad utreds om detta är möjligt.

Västlänken Station Korsvägen byggs med tre entréer, varav den västra planeras att ligga vid nuvarande Högskolan för scen och musik. Entrén ska integreras med den nya byggnaden för Konstnärliga fakulteten.

FAKTA

Status: Förstudie och utredningar pågår. Eventuellt beslut om programskede planeras till höst 2019. Göteborgs stad arbetar parallellt med en ny detaljplan. Detaljplanen uppskattas ha vunnit laga kraft 2021.
Lokalarea: Preliminärt 25 000-28 000 kvadratmeter
Fastighetsägare: Akademiska Hus
Arkitekt: Husarkitekt Tham & Videgård. Programarkitekt för Göteborgs universitets delar är Inobi.

Nytt universitetsbibliotek för humaniora och konst

Bild: Johan Wingborg

Universitetsbiblioteket behöver nya lokaler för att fortsatt utveckla en modern biblioteksverksamhet och skapa en kreativ fysisk mötesplats för akademi och samhälle.

Genom ett nytt universitetsbibliotek och moderna lösningar får Universitetsbiblioteket möjligheten att skapa bra och flexibla studiemiljöer och framförallt tillgängliggöra unika samlingar för forskare, studenter och allmänhet. Den strategiska placeringen nära flera av stadens kulturinstitutioner och invid kollektivtrafiknoden Korsvägen ger förutsättningar för universitetet att öppna upp sig och få en breddning i samarbetet och kontakten med invånare, samhälle och näringsliv.

I maj 2019 bjöd fastighetsägaren Akademiska Hus in till en arkitekttävling i tre steg för att få ett byggnadsförslag som tar vara på det unika läget i centrala Göteborg och som möter Universitetsbibliotekets behov av nya lokaler. Tävlingens avslut planeras till maj/juni 2020.

FAKTA

Status: Arkitekttävling utlystes i maj 2019. Göteborgs stad arbetar parallellt med en ny detaljplan. Detaljplanen uppskattas ha vunnit laga kraft 2022.
Lokalarea: ca 10 000 kvadratmeter
Fastighetsägare: Akademiska Hus
Arkitekt: Programarkitekt för Göteborgs universitets delar är Inobi. Husarkitekt ej utsedd.

Näckrosen vid Renströmsparken

”Näckrosen är en gränsöverskridande mötesplats för humaniora, konst och kultur. Ett område för olikheter mitt i Göteborg”

Vision Utvecklingsplan Näckrosen 2018-2040

Utvecklingsplan och projektplan

Utvecklingsplan Näckrosen 2018-2040

Projektplan Näckrosen 2018-2040

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040

Kontaktinformation

Sara Sandbacka, kommunikatör

Sidansvarig: Området för infrastrukturstöd|Sidan uppdaterades: 2020-02-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?