Till sidans topp

Sidansvarig: Området för infrastrukturstöd
Sidan uppdaterades: 2020-02-14 14:08

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Natrium för Naturvetenskapliga fakulteten - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Natrium för Naturvetenskapliga fakulteten

Illustration: Kanozi Arkitekter och RÅformat

Göteborgs universitet och Akademiska Hus har kommit överens om att uppföra den nya byggnad som planerats för delar av Naturvetenskapliga fakulteten på Medicinareberget. Byggnaden, som ska heta Natrium, planeras stå klar för inflyttning våren 2023.

I juni 2016 tog universitetsstyrelsen beslut om att samla livsvetenskaperna på Medicinareberget. I oktober samma år tog Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsen beslut om att inleda en förstudie vars syfte var att ta fram ett förslag till nybyggnation på Medicinareberget. Hösten 2019 kom Göteborgs universitet och Akademiska Hus beslut överens om att byggnaden ska uppföras.

I byggnaden samlas delar av naturvetenskapliga fakulteten: institutionerna marina vetenskaper, kemi och molekylärbiologi, biologi och miljövetenskap samt fakultetskansliet. Lokaliseringen innebär att institutionerna blir mindre utspridda än i dag, samt att de får en större närhet till såväl Sahlgrenska akademin som Sahlgrenska universitetssjukhuset. Husets entré kommer att nås via Medicinarelängan.

Byggnaden blir sju våningsplan hög, varav ett källarplan, och består av två huskroppar samt en mellanliggande del som bland annat rymmer atrium och mötesrum. Byggnaden kommer att innehålla avancerade labbmiljöer, undervisningslokaler och kontor. Lokalerna får dessutom en flexibel utformning så att de ska kunna ändras efter framtida behov.

Byggnaden blir hemvist för cirka 3000 studenter och 500–600 medarbetare inom institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper samt fakultetskansliet.

FAKTA

Status: Byggstart december 2019. Planerad inflyttning våren 2023.
Lokalarea: 28 000 kvadratmeter
Fastighetsägare: Akademiska Hus
Arkitekt: Husarkitekt Kanozi Arkitekter. Programarkitekt för Göteborgs universitets delar är Link.

Läs mer här på Akademiska hus webbplats.

Medicinareberget

”Campus Medicinareberget är en hållbar, attraktiv och levande campusmiljö i kunskapsstaden Göteborg. Ett kluster för natur- vetenskaplig och medicinsk utbildning och forskning med aktiv samverkan och korta avstånd.”

Visionen ur Campusplan Medicinareberget 2017-2040

 Campusplan och projektplan

Campusplan Medicinareberget 2017-2040

Projektplan Medicinareberget 2017-2040

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040

Strategisk lokalförsörjningsplan 2016-2040

Kontaktinformation

Sara Sandbacka, kommunikatör

Sidansvarig: Området för infrastrukturstöd|Sidan uppdaterades: 2020-02-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?